دانلود مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی محسن قائد رحمتی 8 صفحه PDF📘
سایت پروژه پرو دانلود فایل پی دی اف مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی محسن قائد رحمتی 8 صفحه PDF📘 را با بهترین کیفیت و به صورت کامل برای شما عزیزان قرار داده است. آسفالت کاربردهای مهم زیادی دارد، معمولاً برای آسفالت مسیرها، جاده ها و پارکینگ ها استفاده می شود. از آنجایی که به راحتی قابل تعمیر است و بسیار بادوام است، گزینه بسیار خوبی برای کسانی است که به روسازی نیاز دارند. آسفالت همچنین یک گزینه سازگار با محیط زیست است. با سایت پروژه پرو برای ادامه مطالب همراه باشید.
مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی محسن قائد رحمتی pdf
اولین اقدامی که می توانید برای محافظت از آسفالت در زمستان انجام دهید، رفع ترک ها و چاله ها در اسرع وقت است. همانطور که آب حاصل از باران و برف ذوب شده به پیاده رو نفوذ می کند و یخ می زند، این مشکلات کوچک و ارزان تعمیر می توانند به مرور زمان به تعمیرات اساسی و گران قیمتی تبدیل شوند.
خرید مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی محسن قائد رحمتی
یکی از عوامل موثر در خرابی های روسازی با روکش آسفالتی ، اضافه بار وسایل نقلیه می باشد. در پژوهش حاضر، عمر خستگی و خرابی های روسازی با روکش آسفالتی تحت اثر اضافه بار وسایل نقلیه موجود در ایران با استفاده از نرم افزار آباکوس بررسی گردید. مدل سازی رفتار مصالح لایه ها به صورت الاستیک خطی و سرعت بار گذاری یکسان فرض شد.
دانلود مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی
____________________________
نام مقاله: آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی
____________________________
نویسنده: محسن قائد رحمتی
____________________________
تعداد صفحات: 8 صفحه
____________________________
موضوع مقاله: مهندسی
____________________________
مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی
با توجه به مدل سازی انجام شده بر اساس شرایط لایه روسازی و مشخصات بارگذاری محوری ،عمر خستگی روسازی با روکش آسفالتی برای محورهای منفرد، تاندم و تریدم ارائه و محاسبه گردید و با استفاده از عکس العمل های محاسبه شده و مدلهای خرابی ، تعداد تکرار بارگذاری که منجر به خرابی های مختلف می شود تعیین گردید.
دانلود پی دی اف مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی محسن قائد رحمتی
با توجه به نتایج حاصل شده، واکنش محور منفرد در بارگذاری محوری (بدون اضافه بار) نسبت به دو مدل دیگر، دارای قابلیت بهتری بوده و عمر خستگی آن نسبت به وزن محور تریدم به میزان ۱۶۴ درصد افزایش یافته است . همچنین عمر خستگی برای هر سه محور منفرد ۹ تن ، تاندم ۲۰ تن و تریدم ۲۴ تن ، با اضافه بار ۵ تن نسبت به وزن محور استاندارد آنها به ترتیب به میزان ۵۷۳، ۲۴۱ و ۲۱۱ درصد کاهش یافته است . لذا محورهای تاندم و تریدم نسبت به محور منفرد عملکرد بهتری بر روسازی راه دارند.
پیشنهاد های برای دوستداران انواع مقاله ها :
مقاله آنالیز و تحلیل نسبت خرابی روسازی بدون روکش آسفالتی محسن قائد رحمتی مقاله خواندنی و جذاب از دسته مقاله ها است. اگر از این مقاله جذاب لذت برده اید گزینه های دیگر را برای مطالعه به شما پیشنهاد میکنم
دانلود شیوه تهیه و به کار گیری چگونه است؟
بر روی گزینه افزودن به سبد خرید کلیک کنید بعد طی مراحل و پرداخت وجه از طریق کارت های شتاب محصول برای دانلود آماده خواهد شد . سپس از محصول دریافت شده پرینت تهیه نمایید. اگر در خرید اینترنتی مشکل دارید از طریق کانال پروژه پرو و یوزر ارتباط با ما اطلاع دهید تا از طریق کارت به کارت محصول رو تهیه نمایید.
دیدگاه ها